Navn

Det er vanlig å skifte etternavn når man gifter seg. Før skiftet alltid bruden navn, men nå er det omtrent fritt frem. Erlend mener at man bør ha kun etternavn og slik at man unngår «overflyt»av etternavn når eventuelle barn skal gifte seg. Dersom man ikke gjør noen ting, får barn automatisk etternavnet til mora.

Vi  heter Waagø og Helgeland. Begge to er jo forfinede navn som viser til et sted der slekta på ett eller annet tidspunkt bodde.
Vis større kart
Vågøya

Vis større kart
Helgeland er et sted på Ombo.

Vi har diskutert litt frem og tilbake, men ikke blitt enige. Oddrun har ikke så lyst å kun hete Helgeland. Erlend vil helst ha kun ett navn og ikke kun Waagø, men det må kanskje til? Tøffel å gi etter.

Waagø: Det er 106 som har Waagø som etternavn. Det er ikke så mange og dermed kult! Erlend er skeptisk til W i stedet for V, aa i stedet for å og ø i stedet for øy. Alle misforstår og tror at det er Våge, Vaage eller Waage. Det må alltid staves og gjør seg ikke på engelsk. Og man havner ofte nederst på alle alfabetiske lister. Ellers er det greit. Det høres jo litt pent ut.

Helgeland: Det er 910 som har Helgeland som etternavn. Det er jo endel. Oddrun liker ikke så godt Helgeland, fordi det blir «Hælgelainn» på trøndersk. «Kommersj du fra Helgelainn?» er jo standardspørsmålet. Og det er jo litt teit med guttenavn i etternavnet.

Kombinasjoner

Helgeland Waagø: Bra klang og vektlegger viktigheten til Waagø. Sannsynligvis er det ingen som har denne kombinasjonen.

Waagø Helgeland: Tja, ingen spesielle følelser dukker opp. Det kunne jo vært aktuelt for Oddrun å ha dette, mens Erlend kun har Helgeland, men der er jo litt kjedelig å ikke ha helt samme etternavn.

Waagø-Helgeland, Helgeland-Waagø: Spesi med bindestrek og man må alltid si begge.

Welgeland: Bedre med Wergeland da.

Helgø: Matsenter

Av alle foreldres etternavn må det nok være Refvik som er best. Det er fint og ukleint. For kompletthetens skyld må vi nevne at Erlends mor før het Gabrielsen.

Her er det bare å komme med synspunkt og idéer! Kanskje tar vi en avstemming i løpet av helga.

Reklame
Dette innlegget vart posta under Uncategorized. Bokmerk permalenkja.

7 Responses to Navn

 1. Marte seier:

  Jeg har bare god erfaring med bytte til W-etternavn. Brudens initialer kan bety for eksempel Off the Streets and into Work eller Office of Surface Water. Brudgommens initialer kunne bety Entertainment Weekly, men da synes jeg personlig det ville klinge bedre dersom han tok sitt opprinnelige etternavn til mellomnavn, så initialene kunne stå for Environmental Health Watch, Extremely High Water, Employee Health and Wellness. For eksempel. For ekteskapet handler ikke bare om underholdning, men også om vann, noen som passer på, helse, trygghet, trivsel osv. Hvis jeg har telt riktig, ville dere komme ut av dette med like mange initialer og like mange stavelser hver. Lykke til!

 2. Hei! Nå gleder vi oss til Lørdagen. God bedring til deg Erlend. Hva med Waageland?

 3. Sigmund seier:

  Hei! Når du skal flytta så langt frå han far, så må du ikkje flytta frå namnet òg!

 4. Karen Martine seier:

  Mange bra muligheter her altså! Helgeland Waagø klinger bedre enn Waagø Helgeland, men skal man forkorte er det kulere med W. Helgeland enn H. Waagø. Det kommer vel an på hvor langt nede på klasselista dere vil at ungene skal stå. (min erfaring der er at de siste ofte blir de første, for alle lærere tror de skal være kreative og «for en gangs skyld» begynne nederst på lista når noe skal skje).
  Ellers kan dere jo alltids ta et nytt stedsnavn etter hvor dere vil etablere videre slekt.

 5. Inger seier:

  Å ha to etternamn er ikkje noko problem dersom dei går godt saman, og det gjer Waagø og Helgeland. Det treng ikkje bli noko problem for eventuelle barn at foreldra og dei sjølve har to etternamn. Og å tenkja på eventuelle barn sine eventuelle giftarmål, er vel å ta eventuelle problem litt mykje på forskot. I alle fall – den tid, den sorg.

  • Anne Marte seier:

   Hm. Er ikke så sikkert på at Welgeland bør sorteres bort så lett. Kan si litt om personlighet kanskje (ambivalens…), og eventuelle barn slipper å bli mobbet for at de ikke klarer å si r… Jeg stemmer for felles navn i alle fall! Gleder meg både til bryllup og avklaring av saken!!

 6. Trine seier:

  «…Og det er jo litt teit med guttenavn i etternavnet…» Blir ikke det bare litt gjennomført da? ODDrun HELGEland??? 😉

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s